Prima resultaten uitgezette stekelroggen Westerschelde

3874
12 mrt 2019

De honderden jonge stekelroggen die tussen 2016 en 2018 zijn uitgezet in de Ooster- en Westerschelde, doen het goed. Dat blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten op basis van de dertig roggen die van een gele disc tag en een zendertje zijn voorzien.

Van de dertig stekelroggen werden er 26 geregistreerd door aan boeien bevestigde antennes die de akoestische signalen van de zenders oppikten. Deze vissen hebben het avontuur dus overleefd. Op basis van de bewegingen tussen de antennes van de 26 stekelroggen valt af te leiden dat de dieren aardige afstanden afleggen. Daarbij laten ze een gevarieerd bewegingspatroon zien en lijken de roggen goed te gedijen op de leefomstandigheden in het wild. Bovendien werd een met een disctag gemerkt dier teruggevangen in de Waddenzee.

Herintroductie

Tussen 2016 en 2018 werden honderden roggeneieren opgekweekt tot jonge stekelroggen om te worden uitgezet langs de Nederlandse kust. De stekelrog hoort thuis in de Noordzee, maar is langs onze kust door overbevissing vrijwel verdwenen. Omdat de kans klein is dat deze bedreigde soort op eigen kracht weer volop terugkeert, zijn Wereld Natuurfonds, Blue Linked, Dutch Shark Society, Sportvisserij Nederland en Stichting de Noordzee gestart met een innovatief herintroductieproject waarbij haaien en roggen worden gekweekt. De komende jaren wil het projectteam ook vleet en zee-engel uitzetten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.